29,40 zł
Podręcznik jest adresowany do osób interesujących się chemią organiczną, zwłaszcza tą z pogranicza biologii, studentów kierunków chemii medycznej, chemii kosmetyków czy technologii żywności. Zawiera zestawy ćwiczeń, których procedury zostały opracowane na podstawie prac własnych autorek, a także oryginalnej literatury naukowej. Poświęcony jest przede wszystkim izolowaniu i charakterystyce chemicznej oraz spektralnej głównych składników produktów naturalnych. Zaprezentowano również wybrane sposoby rozdziału mieszanin produktów naturalnych izolowanych z materiału roślinnego, a także metody pozyskiwania olejków eterycznych oraz przykłady ich zgrubnych analiz jakościowych na drodze chromatografii cienkowarstwowej. Przedstawione są też przykłady ilościowego oznaczania głównych składników olejków czy ekstraktów roślinnych metodą wysoko sprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Ostatnia część poświęcona jest produktom zapachowym – ich syntezie i zasadom komponowania mieszanin zapachowych.
Używamy plików cookie i podobnych technologii na naszej witrynie i przetwarzamy dane osobowe użytkownika (np. adres IP), na przykład w celu personalizacji treści i reklam, integracji mediów od dostawców zewnętrznych lub analizy ruchu na naszej witrynie. Przetwarzanie danych może również odbywać się w wyniku ustawienia plików cookie. Te dane są udostępniane stronom trzecim, które wymieniamy w ustawieniach prywatności.
Przetwarzanie danych może odbywać się za Państwa zgodą lub na podstawie uzasadnionego interesu, któremu mogą Państwo sprzeciwić się w ustawieniach prywatności. Mają Państwo prawo do niewyrażenia zgody oraz do jej zmiany lub odwołania w późniejszym terminie. Cofnięcie zgody staje się natychmiast skuteczne, ale nie ma wpływu na już przetwarzane dane. Aby uzyskać więcej informacji na temat wykorzystywania Państwa danych, prosimy odwiedzić naszą politykę prywatności.
Czas zapisania sesji: 15 dni